Kódex

Körülbelül 250 évvel a Római Birodalom bukása után nehéz időszak kezdődött nyugat-Európa történetében. Délről az egész észak-Afrikát meghódító mórok (arabok) támadtak az itt élő népekre. Később északról megjelentek a vikingek, még később pedig keletről a magyarok támadó seregei.

Ezekben az időkben nagyjából a mai Franciaország területén a frankok éltek. Ők próbáltak szembeszállni az új ellenségekkel. Nem volt könnyű dolguk.

A páncélzat, a fegyverek és a csataló drága dolgok voltak. A lovagnak csak a saját harci felszerelése nagyjából 45 tehén árába került. Ezen felül pedig még a családját és a kíséretét (fegyvernök, szolgák és ezek lovai) is el kellett tartania. Ráadásul a lovagi harc idővel külön szakma lett, amire évekig készültek, és folytonosan gyakorolni kellett - akárcsak a mai katonának az erőnlétet és a fegyverhasználatot. Pénzkereső foglalkozást tehát nem lehetett űzni mellette. Kevesen voltak elég gazdagok ahhoz, hogy ezt megtehessék.

A leendő lovagot életének első éveiben az édesanyja és más nőrokonai nevelték. Ezidő alatt csak a nőkkel étkezhetett, apját szinte nem is látta.